top of page

Magyaurosaurus Dacus


Acesta este titlul spectacolului (text și regie) realizat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Szigligeti din Oradea.


Despre viața incredibilului baron Ferenc (Franz) Nopcsa – “descoperitor de dinozauri pitici, călător, etnograf, fotograf, spion și candidat la tronul Albaniei” -de la care a pornit ideea acestui spectacol, puteți afla dintr-un text captivant semnat de Ionuț Sociu în Scena9 (AICI)

O cronică semnată de Iulia Popovici (Observator cultural, nr 1148, 03-03-2023), anunță un spectacol neobișnuit, cum doar un excepțional om de teatru ca Gianina Cărbunariu poate oferi.

"...la fel ca în toate montările recente ale Gianinei Cărbunariu, spectacolul iese din convenție și alunecă în metareferențial, de această dată, prin invocarea genului regizoarei-dramaturg." (Iulia Popovici)

"Gianina Cărbunariu a folosit un mecanism înrudit – cu fiecare dintre cei trei actori jucînd pe rînd fiecare dintre cele trei, să le zicem, personaje (textul spectacolului era stenograma unei discuții între un șef de partid, un șef de uniune a scriitorilor și disidentul Dorin Tudoran) – în X mm din Y km, acum mai bine de zece ani. Și atunci, ca și cum, în chestiune e(ra) imposibilitatea aproximării unei identități: în X mm…, identitatea performabilă a unui rezistent anticomunist, în Magyaurosaurus…, cea a unui cameleon perfect asupra vieții căruia există interpretări divergente."

Iulia Popovici

E foarte posibil ca Oradea să fie unul dintre puținele locuri din țară în care acest text să fie montat, în premieră, „acasă”. Asta fiindcă povestea lui Ferenc (Franz) Nopcsa e, de fapt, una de final de imperiu, profund austro-ungară. Nopcsa e un copil al Belle Époque și al multinaționalismului imperial, care se simte acasă și la Săcel, și la Viena, și în Oltenia românească, și în Albania, vorbește toate aceste limbi, e revendicat de mai multe dintre aceste țări (aparent, există o stradă, în Tirana, cu numele lui). Multipla și, adeseori, contradictoria (fie de la bun început, fie conform interpretărilor de mai tîrziu) stratificare identitară a lui Ferenc (Franz) Nopcsa corespunde perfect (chiar dacă împins pînă la aproape de necrezut) contradicțiilor și complexității identitare ale acestui colț de Europă, la zenitul său imperial de început de secol al XX-lea, despre care am putea spune că nu au fost niciodată depășite.


La fel de posibil e ca personajul Nopcsa și existența lui excepțională să copleșească, pentru cei care află prima dată despre acest aventurier, originalitatea lui Magyarosaurus Dacus – spectacolul. Puțin probabil s-o facă, însă, de vreme ce e însuși vehiculul prin care Nopcsa devine canavaua epocii lui, atît de înrudită și, în același timp, de diferită lumii noastre. (Iulia Popovici)


(Fotografii și Ⓒ - László Miklós)




Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page