O tragedie a zilei - invadarea Ucrainei - este și un prilej de a ne aminti o altă tragedie de mari proporții care a marcat destinul unui popor. Dacă astăzi există mijloace tehnice de a transmite în direct scene ale unei barbarii, literatura este lentila care ne transmite durerea provocată de barbarii "mai de demult", ajutându-ne să înțelegem de ce anumite răni se închid foarte greu, unele dintre ele - niciodată.
"Miercuri, 27 aprilie 2022, ora 17.00, Uniunea Armenilor din România, Uniunea Scriitorilor din România și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul intitulat „Genocidul armean reflectat în literatură”.
24 aprilie este ziua comemorării Genocidului armean. În acea zi a anului 1915 câteva sute de intelectuali armeni au fost arestați și cei mai mulți dintre ei au fost uciși. Tot atunci populația armeană din Imperiul Otoman a fost deportată în deșerturile Mesopotamiei unde foamea, frigul și epidemiile au făcut peste un milion și jumătate de victime.
O civilizație trimilenară a încetat să mai existe în Anatolia, ținutul său de baștină.
Evenimentul din 27 aprilie 2022 omagiază memoria victimelor, evocă paginile de literatură care reflectă această tragedie care nu este doar a poporului armean ci a intregii umanități, și prezintă versuri din creația marilor poeți uciși atunci – Daniel Varujan și Siamanto.
Cu această ocazie vor lua cuvântul Excelența Sa, Domnul Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, istoricul Sorin Antohi, care va susține prelegerea „O perspectivă istorică a Genocidului armean”, urmată de o serie de prezentări sub tema „Genocidul armean în literatura română și în literatura lumii” la care vor participa Paul Cernat, Răzvan Voncu și Varujan Vosganian, iar la finalul întâlnirii, actorii Armine Vosganian și Florin Kevorkian vor susține un recital de versuri.
Vă așteptăm!"
コメント