top of page

Români, sunteți unici ca mucii de la "La Cocoșatu"

De câte ori un Biden încearcă să arate că e mai deștept și mai instruit decât este, dezastrul e după colț. Până acum, Jill Biden a călcat mai rar în gropi, dar de când e angajată în campanie electorală pentru candidații democrați la alegerile din noiembrie, gafele doamnei Biden încep să concureze cu enormitățile pentru care este cunoscută în Washington, de mai bine de o jumătate de secol, "mașina de produs gafe" (gaffe machine) Joe Biden.


Sora președintelui, Valerie Biden Owens - strateg politic și electoral, cum altfel? - o recomandă pe "Prințesa de Montecito", cum mai e poreclită Meghan Markle, pentru o candidatură la președinția Statelor Unite. Evident, tot ce ar mai lipsi republicii americane, aflate și așa într-o rână, ar fi preluarea Casei Albe - cu Birou Oval, cu tot - de o "ducesă" americană și un Prim Domn, os de Windsor regal.


Luni, 11 iulie, în San Antonio, Texas, Jill Biden a dorit să capteze bunăvoința electorală a comunității de limbă spaniolă, încercând să sublinieze ideea de unicitate prin diversitate. Rezultatul a fost un dezastru - AICI. Destinatarii discursului s-au trezit reduși la câteva stereotipuri - "as distinct as bodegas in Bronx", "as beautiful as blossoms of Miami" și "as unique as breakfast tacos in San Antonio". Reacțiile au venit imediat și Prima Doamnă s-a văzut nevoită să prezinte scuze pentru felul în care și-a conceput discursul - AICI.


The National Association of Hispancs Journalists (NAHJ) a dat un scurt comunicat prin care o invită pe Dr. Jill Biden (și echipa care-i pregătește discursurile) să mai pună mâna pe carte:



Modul hilar în care a pocit un cuvânt ca "bodegas" sau un citat ca "Sí, se puede" i-a atras dnei Biden ironii dintre cele mai aspre. Au apărut deja tricouri "celebrând" măcelărirea spaniolei de către Jill Biden - AICI.


Dacă de la Joe Biden - care a fost nevoit să repete primul an de facultate, pentru furt intelectual (plagiat) și a terminat facultatea pe locul 76 din 85 de studenți ai seriei sale - așteptările sunt foarte mici, de la Jill Biden, care este creditată cu un Doctorat în Educație, așteptările sunt ceva mai mari. Dar vorba aia, "La pomul lăudat, să nu te duci cu sacul".


În urmă cu doi ani, "politoloaga" Whoopi Goldberg, da, cea cu "I don't really view communism as a bad thing", era atât de fascinată de doctoratul doamnei Biden, încât își exprima dorința să o vadă numită General Surgeon!!!, fiindcă, ne informa cunoscătoarea Whoopi, dna Biden e un "doctor grozav" ( "a hell of a doctor", "an amazing doctor")😂 - AICI.


Desen - ⓒ Ion Barbu

Latinos/Hispanics reprezintă peste 20% din populația Statelor Unite. Românii -- cu mult mai puțin. Într-un fel, e un noroc. Aflată în activism electoral, nu cred că Jill Biden se va adresa curând unor grupuri reprezentând comunitatea românească. Deci - cel puțin deocamdată - nu pare să existe riscul să o auzim pe Prima Doamnă complimentându-ne duios pe limba noastră, dar în pronunție foarte personală: Români, sunteți unici ca mucii de la "La Cocoșatu".


Ce mi-s micii, ce mi-s mucii. Gestul contează



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page