top of page

Mânării

Printre istorioarele "omului de rând" Joe Biden pentru restul americanilor de rând care au timp să-l asculte se numără și aceasta: aflat în Vermont pentru a participa la campania electorală a senatorului Patrick Leahy, omul de rând Biden avea să fie informat, telefonic, de soția sa Jill, și dânsa un om de rând, că în dimineața zilei cu pricina un ziar local din Wilmington (Delaware), fieful politic al Bidenilor, titra un articol pe prima pagină astfel: Biden Poorest Man in Congress (Biden - cel mai sărac membru al Congresului).


Imaginea publică a lui Joe Biden oferită oamenilor de rând a rămas, constant, cea a politicianului sărac, pururi înfășurat în modestie financiară, asemeni acelui pururi tânăr Eminescu, înfășurat în manta-i. PolitiFact descoperea că, în 2008, ultimul an de senator al lui Biden, deși finanțele familiei se aflau "în roșu", undeva între -$360.972 și $409.996, existau 38 de oficiali federali mai săraci ca Joe Biden.


În 2014, finanțele familiei Biden se prăbușiseră la aproximativ minus 1.8 milioane de dolari. Dar Dumnezeu e mare și generos, așa că, în 2017 și 2018 finanțele Bidenilor au sărit miraculos de la minus la plus 15.7 milioane de dolari. Și din acel moment, cel care cu ani în urmă declara că nu are nici economii (a saving account), nu deține nici stock-uri, nici bond-uri), nu mai tremură de teama zilei de mâine, deși, în imaginarul colectiv, omul de rând Joe Biden a rămas omul de rând din ultimul rând - un amărăștean.


În 2016, când i s-a încheiat mandatul de Vicepreședinte, Joe Biden ar fi fost îndreptățit să primească “modesta” pensie anuală de $248.000 pentru anii în care servise ca membru în Congres, dar om de rând cum îl știm, se grăbise și optase anterior pentru o pensie de numai $160.000. Pe cale de consecință, vizionar cum îl știm, s-a gândit că a venit momentul să-și îmbunătățească veniturile, pentru a putea face față inflației și recesiunii pe care administrația sa urma să le declanșeze ca mulțumire pentru oamenii de rând care l-au propulsat în Biroul Oval.


N-a stat mult pe gânduri și cu ajutorul prietenei de familie Amy Gutmann, președintă a Universității Pennsylvania, la începutul anului 2017 a creat Penn Biden Center For Diplomacy & Global Engagement, cu sediul în Washington D.C. Universitatea îl încadra ca “Benjamin Franklin Presidential Practice Professor”/Profesor Onorific. Nimeni mai calificat pentru o poziție academică (fie ea și numai onorifică sau mai ales onorifică) decât un personaj prins în două rânduri cu mâna în proprietăți intelectuale care nu-i aparțineau, aka plagiat.


Deși nu există nicio urmă a profesoratului, Biden a fost retribuit în perioada 2017-219 cu aproape un milion de dolari, mai exact $911.643 - $371,159 pentru anul 2017 și $540.484 pentru anii 2018 și 2019. A apărut în campus doar de șase ori pentru activități nelegate de funcția sa de profesor. Poate mă înșel, dar îmi amintesc că plățile pentru activități fictive (“no show jobs”) sunt ilegale. E posibil însă ca și deviza neștiută a IRS (Internal Revenue Service), și sloganul secret al universității Penn să fie “Quod licet Iovi, non licet bovi.”


Oricum ar fi stat lucrurile, concluzia rămâne că pentru a se lăsa zărit în campus, Biden a fost retribuit cu $151.940 per apariție. Cum rămâne cu omul de rând? Rămâne ca în anunțurile de la vechile circuri ambulante: "Afară-i vopsit gardul/Înăuntru-i leopardul." Pe afiș vezi poza omului de rând Joe Biden, dar dacă vrei să vezi omul de rând Biden în carne și oase, universitatea oferă leopardului de rând $151.940.


La același Centru au fost angajați – ce coincidență! - și apropiați ai lui Joe Biden, cum ar fi actualul Secretar de Stat, Antony Blinken, și actualul Consilier Prezidențial Steve Ricchetti (da, da, ca în Ricchi e Poveri😉) - AICI. Tot grație coincidenței, unele din documentele CLASSIFIED uitate de Joe Biden în șoșonii săi au fost descoperite la fostul sediu al Centrului cu pricina.


Desen & Ⓒ - DION

Centrul respectiv ar fi fost finanțat de Universitate, numai că în legătură cu cine contribuie la finanțarea universității există indicii/bănuieli că multe zeci de milioane au fost oferite de entități/persoane din China comunistă, or -- ce coincidență! --, afacerile fiului prezidențial îl recomandă pe Hunter drept un mare sinolog financiar. Legea spune că universitățile trebuie să declare orice donație de peste 250.000 de dolari. Ce coincidență - până în acest moment, Penn University refuză să prezinte lista donațiilor.


Altă coincidență: după ce a devenit Președinte, Joe Biden a numit-o pe Amy Gutmann ambasador în Germania. Vorba mai șugubățului „coleg” Ion Creangă, „nu știu alții cum sunt”, dar eu unul nu prea am curaj să pariez pe coincidențe. Noroc cu autoritățile americane -- ele cred în coincidențe mai mult decât în „follow the money”, recomandarea făcută celor care au datoria de a căuta adevărul în chestiuni de asemenea natură.


Folosind drept reper datele publice în legătură cu pensia fostului președinte Donald Trump, după ce Joe Biden va părăsi Biroul Oval, cel mai sărac președinte de rând va fi îndreptățit să primească o pensie + beneficii ce pot ajunge la un milion de dolari pe an. Beneficiind și de cei $160.000 cuveniți drept pensie pentru anii în care a servit în Congres, Joe Biden se poate cârpi binișor, deși, în imaginarul colectiv, va rămâne cel mai sărac multimilionar de rând.


De-i cauți în gură, oameni ca Joe Biden sunt soldați eroici în slujba echității și reprezentanți ireproșabili ai intereselor omului de rând. De-i cauți în buzunar, dai de coincidențe rar rămase nepedepsite în viața omului de rând. De asta e mai înțelept să reprezinți interesele omului de rând, decât să fii om de rând.


P.S.

Peste câteva ore, omul de rând Joe Biden se va adresa națiunii americane de rând pentru a o anunța că i-a sosit, în sfârșit, rândul să intre în rândul națiunilor de rând, adică a zonelor unde bunăstarea omului de rând este atestată de statul la rând pentru a găsi o cutie de ouă sau o cutie de lapte substanțial mai scumpe decât acum doi ani când, drept e, nu stăteai la rând ca să le găsești.


În clădirea Congresului, șefii de rând democrați, mai toți în albastru, culoarea preferată a omului de rând american, vor da semnalul pentru lansarea ropotelor de aplauze partinice și sloganuri patriotice - triumful va fi de nestăvilit. În timpul acesta, pe deasupra Capitoliului va putea fi zărit plutind un imens balon meteorologic chinezesc, plin ochi cu COVID, note de plată și contracte pe numele fiului de rând prezidențial, Hunter.


Pe balon, omul de rând american va putea zări portretul omului de rând chinez Xi Jinping - zâmbitor, ținând în mâna dreaptă un exemplar din Jules Verne - Cinci săptămâni în balon și în mâna stângă un iPhone 25 Pro Max pe al cărui ecran Fox News va descifra mesajul: "Băi, copii, dar proști mai sunteți!"

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page