top of page

Emerson, lacul și palmierul

Plagiatele redevin un hot topic în mass media din România. Plagiatele zilei par a trimite în uitare fraude intelectuale (sintagmă oarecum oximoronică!) mai vechi. Unele mai amuzante, altele nu prea...


*

În anii ‘90, pe când lucram la Chișinău, am sugerat prietenilor Eugen Lungu și Gheorghe Chiriță, de la Editura ARC, alcătuirea unui volum – Plagiatul la români. Trista antologie a fost alcătuită de Pavel Balmuș. Neavând vreme să scriu o Prefață temeinică, am sugerat editurii un autor foarte potrivit - Dan C. Mihăilescu. Și Prefața a fost excelentă. Eu m-am rezumat la a semna câteva rânduri pentru coperta a patra.


*


Prin anii ‘60, un cunoscut critic de film transmitea - chipurile de la Cannes - o relatare pentru o publicație prestigioasă. Titlul filmului prezentat ar fi fost Contabilul moderat, iar personajul principal, contabilul, ar fi fost chiar un om foarte cumpătat, extrem de ponderat. În realitate, filmul era capodopera lui Peter Brook Moderato cantabile (după cartea cu același nume a prozatoarei Marguerite Duras), avându-i în rolurile principale pe Jean-Paul Belmondo și Jeanne Moreau. Niciunul dintre ei nu era contabil, iar de moderație cu greu era vorba în filmul cu pricina.


*


Prin anii ‘70, un cunoscut prezentator de muzică rock oferea ascultătorilor săi o piesă a celebrei trupe Emerson, lacul și palmierul. Era vorba, firește, de trupa Emerson, Lake & Palmer, adică - Keith Emerson, Greg Lake și Carl Palmer.


Știu, sună ca două anecdote, dar nu sunt așa ceva.


*Un plagiator de renume mondial (Joe Biden, furt intelectual în facultate, furt intelectual în campania electorală a primei tentative de a ajunge în Biroul Oval, 1987 etc.) a primit în luna trecută un titlu onorific de Doctor în Litere/Umanioare din partea Universității Howard. Justificarea cuprinde și un element epocal: Biden ar da dovadă de un "sound analytical intellect." Are you kidding me?


Până în acest moment, al nostru Plagiarist-in-Chief a strâns 6 doctorate onorifice, în vreme ce bietul Lucian Bode se luptă din greu să impună, cu ajutorul Consiliului Național de Etică Apoplectică, norme academice de ultimă oră.


Mi se pare o nedreptate strigătoare la cer, gândindu-mă că Parteneriatul Strategic Româno-American implică, pe hârtie, condiții egale pentru cele două țări partenere.


Biden e onorat, aplaudat și votat, pentru că susține mișcarea "cancel culture", dar Bode n-are voie să "canceleze" și el folosirea unor biete ghilimele și a unor pârlite note de subsol. Joe e răsplătit în fel și chip pentru participarea la "woke culture", dar bietul Lucian e pe cale de-a fi pedepsit pentru că vrea să trezească din amorțeală Academia Română. Cum ar veni, pentru unii - mumă, pentru alții - ciumă.


*


În anul 2012, mai mulți intelectuali români și transatlantici, devotați băsismului științific multilateral dezvoltat, îl denunțau pe plagiatorul Victor Ponta plagiatorului-vicepreședinte american Joe Biden. Am scris atunci: "Să te duci la vicepreședintele american Joe Biden ca să-l pârăști pe Victor Ponta că a plagiat este ca și cum te-ai duce la Karl Marx să-l pârăști pe Ion Iliescu că citește Capitalul." Rămân pe aceeași poziție.


Dar, mă rog, mai bine să ascultăm cum sunau "Emerson, lacul și palmierul" în 1977, la Montreal - Fanfare For The Common Man.


Fanfare For The Con Man este o piesă interpretată de altfel de trupe.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page